Чи можна поновити працівницю, яка повідомила про вагітність після звільнення


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Поновлення працівника на роботі
10.03.2021

Головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Світлана Нагорна роз’яснила, чи можна поновити на роботі працівницю, яка після звільнення повідомила роботодавця про вагітність.      

Відповідно до частини третьої ст. 184 КЗпП звільнення вагітних жінок з ініціативи власника не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Обов’язкове працевлаштування вагітних жінок здійснюється у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору. Розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням не допускається.

Якщо вагітна жінка, не повідомивши роботодавця про вагітність та не надавши довідки з медичного закладу, добровільно написала заяву про звільнення за згодою сторін (частина перша ст. 36 КЗпП), а потім вирішила поновитися на роботі, стверджуючи, що її незаконно звільнили, то згідно із ст. 235 КЗпП підставою для поновлення працівниці на роботі є її звільнення без законних підстав.

Поновити на роботі можна тільки працівницю, яка звільнена незаконно, з порушенням процедури або за межами підстав, передбачених законом, або за відсутності підстав для звільнення. Якщо працівниця звільнена обґрунтовано, з дотриманням процедури звільнення, підстав для поновлення її на роботі немає.

Для встановлення достовірності підпису на заяві про звільнення потрібно звернутися до компетентних органів, які наділені повноваженнями проводити експертизу документів на встановлення їх достовірності.

Наголошується, що це роз’яснення не встановлює норм права, а носить інформаційний характер.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП