Чи можна прийняти на роботу працівника у вихідний день


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Робочий час. Режими роботи
◦ Робота у вихідні й святкові дні та в нічний час
16.10.2023
Згiдно  з умовами ст. 21 Кодексу законів про працю України трудовий договiр є угодою мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядку, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, потрiбнi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором й угодою сторiн.
Оформлювати трудовi вiдносини з працiвником у вихiдний день законодавством України про працю не забороняється.
Керiвники пiдприємств, закладів, установ, фізичні особи — підприємці мають право самостiйно встановлювати iндивiдуальнi графiки роботи вiдповiдно до правил внутрiшнього трудового розпорядку та колективного договору. При цьому вихiднi днi можуть не збiгатися iз загальновстановленими календарними вихiдними днями.

Графiки роботи готуються таким чином, щоб тривалiсть робочого часу працівника за облiковий перiод не перевищувала нормального числа робочих годин як вказано у вимогах ст. 50 i 51 КЗпП.

Таким чином, трудовий договір може бути укладено в будь-який день тижня, незалежно вiд того, буднiй вiн чи вихiдний.

Єдина умова до початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець повинен направити повідомлення  в ДПС про дату початку роботи, тобто оформити наказ про прийняття на роботу працівника у робочий день, що працівник приступає до роботи у вихідний.

Від редакції додамо, що це питання не повинно було викликати у роботодавців труднощів.

По-перше, багато підприємств та підприємців у сфері обслуговування працюють у загальноприйняті вихідні. Тому є потреба в тому, щоб працівник приступав до роботи у вихідний день.

По-друге, оформлення на роботу передує даті початку роботи, тому що попередньо слід подати повідомлення про прийняття на роботу. І тому оформлення може проводитися у робочий день, а початком роботи буде вихідний день. А якщо вести мову про підприємців, то у них взагалі вихідний днів немає — підприємництво не є трудовою діяльністю.

Принагідно нагадаємо особливості звільнення у вихідний день. Статтю на цю тему див. тут.

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності
у Дніпропетровській області
 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП