Чи оплатять «лікарняний» працівнику, відстороненому через відмову від вакцинації


◦ Трудовi вiдносини
◦ Відсторонення від роботи
◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
09.12.2021

Фонд соціального страхування нагадує, що на початку листопада освітян і окремих держслужбовців, для яких визначена обов'язковість вакцинації проти COVID-19, однак які відмовились від її проведення, було відсторонено від роботи. А з 9 грудня обов’язкове щеплення буде також поширено на соціальних працівників і робітників стратегічних підприємств.

Відсторонення від роботи оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця із зазначенням строків відсторонення та обов’язковим ознайомленням під підпис згаданих у ньому осіб.

Для таких відсторонених працівників «лікарняні» не оплачуються. Однак якщо застрахована особа захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення необхідно перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, зазначає Державна служба України з питань праці.

У такому випадку Фонд соціального страхування України оплатить «лікарняний» на загальних підставах. Слідкувати за станом виплат можна онлайн.

Якщо працівника все ж було включено до наказу про відсторонення попри його перебування на «лікарняному», до документа мають бути внесені зміни, а дата початку відсторонення перенесена на перший робочий день після закінчення тимчасової непрацездатності. Після внесення змін до наказу на підставі «лікарняного» можна нарахувати матеріальне забезпечення.

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення — її ФСС профінансує незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП