Чи потрібно з 5 січня повідомляти ДПС про прийняття роботу фізосіб за договором ЦПХ


◦ Звітність
◦ Податкова звітність
◦ Повідомлення про прийнятих працівників
◦ Офіційні роз’яснення
19.01.2022

Головне управління Держпрацi в Одеськiй областi нагадує, що Кабінет Міністрів України 28.12.2021 р. ухвалив Постанову №1392, якою внесено зміни до порядку подання повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, затвердженого постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413 (далі — Постанова № 413).

Ухвалення Постанови № 1392 обумовлено набуттям чинності 01.01.2022 р. Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 р. № 1946-ІХ (далі — Закон № 1946). Він запроваджує особливу систему оподаткування для ІТ-компаній, що є резидентами Дія Сіті, та створює для них особливий вид працевлаштування.

Змінено також назву форми повідомлення — відтепер вона називається «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту». Нова форма повідомлення передбачає чотири категорії працівників, про яких надсилають повідомлення:

  • наймані працівники за основним місцем роботи;
  • працівники за сумісництвом (раніше їх позначали як працівників без трудової книжки);
  • гіг-спеціалісти за гіг-контрактом;
  • працівники на підставі цивільно-правових договорів.

Зобов’язання подавати повідомлення встановлені:

  • частиною 4 ст. 24 КЗпП — «працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом… та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу…»;
  • частиною 1 ст. 23 Закону № 1946 — «до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті повідомляє про укладення гіг-контракту ДПС…».

Таким чином, зобов’язані повідомляти ДПС про прийняття на роботу роботодавці:

  • підприємство, установа, організація незалежно від форми власності та підпорядкування;
  • фізична особа, що використовує найману працю (ФОП-роботодавець);
  • резидент Дія Сіті.

Постановою № 413 установлено, що «повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається… до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті …».

Про кого повідомляти

Роботодавець – підприємство, установа, організація, фізична особа – підприємець — у разі прийняття працівника на умовах трудового договору:

  • про прийняття на основне місце (категорія 1 у формі повідомлення);
  • про прийняття за сумісництвом — зовнішнім або внутрішнім (категорія 2 у формі повідомлення).

Роботодавець – резидент Дія Сіті — повідомляє ДПС про укладення гіг-контракту (категорія 3 у формі повідомлення) чи у разі залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору (категорія 4 у формі повідомлення).

Інформація, що міститься у повідомленні, вноситься до Реєстру страхувальників та Реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП