Чому виникають проблеми під час оформлення е-лікарняних через апостроф у прізвищі працівника


◦ Соціальне страхування
◦ Судова практика
12.11.2021

П'ятий апеляційний адміністративний суд на своїй сторінці у Facebook повідомив про проблему в оформленні е-лікарняних через апостроф. Як відомо, у червні 2021 р. в Україні було запущено електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність (е-лікарняні). Остаточно перехід на електронні лікарняні відбувся 1 жовтня 2021 р.
 

Проте впроваджена депаперизація лікарняних містить суттєві недоліки, які потребують негайного вирішення. Так, база даних Пенсійного фонду і база даних е-лікарняних медичних закладів містить один тип апострофа, а база даних Фонду соціального страхування не підтягує такі лікарняні, тому що в них іншій тип апострофа.

У підсумку всі особи, у прізвищі яких є апостроф, не в змозі користуватись е-лікарняними через відмову приймати їх у роботодавців органами соцстраху. У такому випадку, незважаючи на масштабність цієї проблеми, такі особи змушені звертатись до сімейних лікарів за довідкою, яка б підтверджувала правильність написання прізвища, хоча до повноважень сімейних лікарів засвідчення написання правильності прізвища та засвідчення паспортних даних особи взагалі не входить.

На думку суду, ситуація є критичною, оскільки це стосується не конкретної особи, а носить масовий характер.

У повідомленні зазначено, що гарячі лінії Фонду соціального страхування та Міністерства цифрової трансформації України через перезавантаженність недоступні.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП