Депутати хочуть заборонити перенесення робочих днів у зв'язку зі святами


◦ Робочий час. Режими роботи
◦ Перенесення робочих днів
18.01.2021

Верховна Рада проігнорує указ Зеленського | Новини - актуальні повідомлення  про події в світі | DW | 24.05.201915 січня 2021 року група народних депутатів (Г. Третьякова та ін.) зареєструвала у Верховній Раді законопроект № 4597 «Про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів».


Документом передбачається внесення відповідних змін до статті 67 Кодексу законів про працю, якими запропоновано заборонити перенесення вихідних і робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків, установлених цим Кодексом.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що відповідно до Закону № 2914-VI «Про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України» Кабінет Міністрів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій переносити вихідні та робочі дні для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Щороку Уряд видає відповідні розпорядження про перенесення тих чи інших робочих днів, що є наступними після святкових або неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП, мотивуючи своє рішення створенням сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціональним використанням робочого часу.

Кодексом законів про працю визначено 11 святкових і неробочих днів. Коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Автори законодавчої ініціативи пояснили, що перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах. Крім того, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди - двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним.

Також, на думку авторів проекту, прибирається дискримінація між робітниками, яким встановлено п'ятиденний або шестиденний робочий тиждень.

У разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП