Депутати планують надати можливість працювати дистанційно одному з батьків, чия дитина навчається у школі дистанційно


◦ Робочий час. Режими роботи
◦ Дистанційна робота
◦ Надомна робота
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
266

05.02.2024

На засіданні Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув низку законодавчих ініціатив та прийняв позитивне рішення щодо трьох проєктів законів у соціальній сфері.

Зокрема, Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи за реєстр. № 10164-1, відхиливши основний законопроєкт за реєстр. № 10164.

Підтриманий Комітетом проєкт Закону за реєстр. № 10164-1 пропонує регламентувати питання направлення у службові відрядження надомних та дистанційних працівників, які працевлаштовані за трудовим договором. Додатково законопроєкт врегульовує питання можливості переведення одного з батьків дитини (до 14 років), яка навчається в закладах загальної середньої освіти дистанційно, не тільки на дистанційну, а й на надомну роботу (на період тривалості такого навчання).

Ідея увести в чинне законодавство таку норму виникла у зв’язку з триваючою військовою агресією РФ проти України, під час якої частина закладів загальної середньої освіти змушені перебувати на змішаній формі навчання (очно-дистанційній). Така ситуація є виправданою з точки зору безпеки для дітей та педагогічних працівників, однак створює труднощі для батьків у разі їх одночасного перебування на роботі під час дистанційного навчання дитини. Запропонована норма, у разі ухвалення, діятиме на постійній основі, не лише у період воєнного часу.

Крім того, під час засідання Комітету народні депутати України – члени Комітету рекомендували Верховній Раді України невідкладно врегулювати питання збереження генофонду захисників та захисниць України у разі їх загибелі — деталі.

Також Комітет підтримав законодавчу ініціативу щодо встановлення щомісячної грошової виплати членам родин загиблих Героїв України та Героїв Небесної Сотні — деталі.

Розгляд проєкту Закону про внесення змін до статті 41 Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (реєстр. № 7731), друге читання, було перенесено.

Щодо проєкту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо гарантій працевлаштування ветеранів війни (реєстр. № 10261) Комітет прийняв таке рішення: рекомендувати Верховній Раді України включити законопроєкт до порядку денного сесії та за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП