Депутати планують скасувати дозвіл на застосування праці іноземців


◦ Трудовi вiдносини
◦ Працевлаштування іноземців
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
290

13.02.2024

9 лютого у ВРУ зареєстровано законопроєкт № 11006 "Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства".

Законопроєкт передбачає лібералізацію процедури працевлаштування іноземних громадян в Україні шляхом скасування вимоги до роботодавців отримувати дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

На думку авторів законопроєкту, це дозволить зняти додаткове навантаження на підприємця, який зацікавлений у швидкому подоланні нестачі робочої сили. Водночас це стимулюватиме державу переглянути власну міграційну політику, яка зараз розглядає іноземця як особу, від якої потрібно захищатись, створюючи штучні перепони на його шляху у працевлаштуванні в Україні. Натомість держава як інститут повинна розглядати іноземця в контексті того, яку роботу він може виконувати, яка потреба нашої економіки у відповідних фахівцях, наскільки український роботодавець потребує такого роду кваліфікації.

Тож законопроєктом передбачається внести зміни до Закону України “Про зайнятість населення” та Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” шляхом виключення положень про дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. При цьому дозволи на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які видані раніше, діятимуть до закінчення строку, на який їх видано.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП