Держпраці нагадує про особливості працевлаштування неповнолітніх


◦ Трудовi вiдносини
◦ Трудові відносини з неповнолітніми
02.05.2023

У нелегкі часи, які переживає зараз наша країна у зв’язку з російською військовою агресією, багато неповнолітніх українців, бажаючи допомогти своїм родинам і країні, намагаються працевлаштуватися, шукають роботу. Це цілком можливо, адже неповнолітні особи у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України (стаття 187 Кодексу законів про працю України).

Водночас існують певні обмеження, про які доцільно знати як підліткам, так і роботодавцям. В інтересах охорони здоров’я неповнолітніх у трудовому законодавстві існують певні обмеження, які стосуються всіх працівників, яким не виповнилося 18 років.

Приймати на роботу дітей віком до 14 років заборонено. З 14 років підліткам дозволяється працювати у вільний від навчання час, за згодою одного з батьків або опікуна та за умови виконання лише легкої роботи; з 15 років – за згодою одного з батьків або опікуна; з 16 років – без обмежень.

Трудовий договір з неповнолітніми особами необхідно укладати лише у письмовій формі!

За загальним правилом, випробування під час прийняття на роботу осіб, які не досягли вісімнадцяти років, не встановлюється. Проте в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників. Встановлення випробувального строку не є обов’язком роботодавця, це його право.

Підліткам не можна працювати у небезпечних та шкідливих умовах. Виконувати важку та підземну роботу, будь-яку роботу, що включена до Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці. Зокрема, особи, яким ще не виповнилося 18 років, не можуть працювати на виробництвах чи роботах, пов’язаних із виготовленням, зберіганням, транспортуванням і застосуванням вибухонебезпечних речовин чи отрутохімікатів; займатися торгівлею або зберіганням лікеро-горілчаної продукції; працювати водіями автомобілів тощо.

Перед працевлаштуванням неповнолітнім особам необхідно обв’язково пройти  попередній  медичний огляд, а в подальшому такі працівники до досягнення ними 21 року щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові (стаття 191 КЗпП України, стаття 11 Закону України “Про охорону праці”).

Також неповнолітнім заборонена робота у нічний час, у вихідні дні, понаднормована робота та відрядження. 

Для працівників до 18 років встановлені норми ваги речей, які допустимі для переміщення та підіймання. Заборонені роботи, пов’язані з підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми (стаття 11 Закону України “Про охорону праці”).

Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. У перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи на підприємстві.

Звільнення неповнолітніх осіб відбувається за загальними правилами трудового законодавства, але звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.


Джерело: Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП