Держпраці нагадує про важливість проведення атестації робочих місць за умовами праці


◦ Трудовi вiдносини
◦ Атестація
◦ Охорона праці
10.04.2023

Кожен працівник має право на належні, безпечні та здорові умови праці. Одним із чинників безпеки на роботі є атестація робочих місць за умовами праці, а також проведення медичних оглядів.

Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у сфері реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестація проводиться комісією згідно з Порядком та методичними рекомендаціями щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, у строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

За результатами атестації визначаються заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці.  Важливо, щоб атестацію провели якісно й об’єктивно, адже від її результатів залежить соціальний захист і здоров’я працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці.

Атестація робочих місць є обов’язковою лише за наявності шкідливих та небезпечних умов. У всіх інших випадках це право роботодавця, а не обов’язок.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства.


Джерело: Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці
 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП