Додаткова оплачувана відпустка учасникам бойових дій


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Відпустка учасникам бойових дій
09.02.2022

Управління Держпраці у Хмельницькій області нагадало, що учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 22.10.1993 р. № 3551-XII, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік, що зафіксовано у ст. 77² Кодексу законів про працю України та у ст. 16² Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Оскільки спеціальних застережень у цих нормах не зроблено, то право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата відпусток здійснюється за кошти установ та організацій.

Така відпустка не належить до категорії щорічних.

Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, наведено відповідно у ст. 6 і 7 Закону № 3551. Для роботодавця головне, щоб свій статус працівник підтвердив відповідним посвідченням особи з інвалідністю внаслідок війни або учасника бойових дій. Підставою для надання додаткової відпустки для учасника бойових дій чи особі з інвалідністю внаслідок війни є вищезазначений документ із відповідною заявою працівника.

Тривалість додаткової відпустки не залежить від стажу роботи та надається під час підтвердження статусу учасника бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни.

Додаткова відпустка учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни надається:

  • понад щорічну основну та додаткові відпустки. Відповідно дні цієї відпустки не враховуються під час порівняння з установленою граничною тривалістю відпустки — 59 (69) к. дн. на рік (ч. 3 ст. 10 Закону № 504);
  • з урахуванням святкових та неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП. Тобто вони оплачуються та включаються в загальну тривалість відпустки, а не подовжують її;
  • повної тривалості з розрахунку на календарний рік незалежно від кількості фактично відпрацьованого часу в році.

Додаткову відпустку для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни не можна:

  • перенести на інший період або подовжити в разі хвороби працівника;
  • перенести на наступний календарний рік;
  • поділити на частини;
  • замінити грошовою компенсацією.

Крім того, не допускається відкликання працівника з такої відпустки, адже відповідно до ст. 12 Закону № 504, яка визначає порядок відкликання працівників із щорічної відпустки, жодних змін внесено не було.

У разі звільнення працівника, який має право на зазначену відпустку, за неї не виплачується грошова компенсація. 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП