Фахівець і робітник не можуть отримувати однакової зарплати


◦ Судова практика
21.10.2021

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Управління Держпраці у Полтавській області (постанова від 04.06.2021 р. у справі № 816/1889/16, адміністративне провадження № К/9901/18277/18).

У ході перевірки ТОВ виявлено порушення ст. 96 КЗпП та частини третьої ст. 6 Закону України «Про оплату праці», а саме за червень – серпень 2016 р. оплата праці бухгалтера та маляра проводилась виходячи із встановленого посадового окладу, без урахування міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Товариство оскаржило постанову про накладення штрафу за ст. 265 КЗпП за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, задовольнили позов ТОВ, зазначивши, що Управлінням Держпраці не доведено наявності порушення ТОВ ст. 96 КЗпП та частини третьої ст. 6 Закону України «Про оплату праці» з огляду на відсутність обґрунтованих розрахунків заробітної плати бухгалтера та маляра з урахуванням міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів). При цьому суд не уповноважений перебирати на себе функції суб'єкта владних повноважень щодо визначення вказаних розмірів заробітної плати.

Управління Держпраці в касаційній скарзі на захист своєї позиції зазначило, що оплата праці на рівні мінімальної заробітної плати допустима тільки для простої некваліфікованої праці. Назви таких професій передбачені розділом 9 Класифікатора професій «Найпростіші професії». Кваліфікація — це наявність підготовки, професійних знань, навичок та досвіду, які дають можливість особі належним чином проводити певні дії. Посилання ТОВ на те, що бухгалтер має педагогічну освіту і не має ні кваліфікації, ні категорії бухгалтера, а маляр також не має ні кваліфікації, ні категорії, ні відповідної освіти, не можна брати до уваги, оскільки до професій «Бухгалтер» і «Маляр» висуваються певні вимоги, які передбачають певні знання в цих сферах, вміння, навики, тощо. Тому під час встановлення розмірів оплати праці бухгалтеру, маляру необхідно дотримуватись міжкваліфікаційних співвідношень, а отже, розмір оплати праці повинен бути вищим за мінімальний.

Верховний Суд оцінив правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права в межах доводів касаційної скарги та дійшов висновку про її задоволення.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП