Як бронювати працівників під час воєнного стану


◦ Воєнний стан
◦ Військовий облік. Військова служба
05.04.2022

Головне управління Держпрацi в Одеськiй областi відповідає на запитання щодо бронювання працівників-військовозобов'язаних під час воєнного стану.

Як бронювати працівників під час війни?

 Уряд змінив правила бронювання на початку березня 2022 р. Оформлювати бронь слід  за новими нормами. Спиратися потрібно на базовий документ — постанову КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 р. № 194 (далі — Постанова № 194). В умовах воєнного стану військовозобов’язаних бронюють у порядку, визначеному саме Постановою № 194. Відстежувати документ слід  у динаміці, адже 7 березня Уряд вже вніс зміни до Постанови № 194, визначивши особливості бронювання водіїв. Прогнозуємо й подальші зміни, адже нині Уряд миттєво реагує на потреби часу.

Хто має право бронювати працівників?

Забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право: органи державної влади, інші державні органи, ОМС підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування державних органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Підстава — ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 р. № 3543-XII. Уряд визначив, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних здійснюється за підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних сил, інших військових формувань, населення (п. 1 Постанови № 194). Бронювати працівників можуть і уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду. На них поширюється дія Постанови № 194 (п. 1 Постанови № 194).

Як оформити?

Орган державної влади, інший державний орган подає Міністерству економіки пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях та обґрунтування до них. Пропозиції треба попередньо узгодити з Міноборони. Форму для відомостей про бронювання визначає додаток до Постанови № 194 (див. додаток). Подати пропозиції та обґрунтування можна у друкованій та/або електронній формі (п. 2 Постанови № 194). Міністерство економіки узагальнює подані пропозиції, протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також держоргану, що подав пропозицію. Мінекономіки вкаже в рішенні строк дії відстрочки. Максимальна відстрочка — шість місяців. ТЦК дізнається про бронь вже через день. Генштаб передає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

Як підтвердити бронь?

Держорган має видати військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).

Коли бронь анулюють?

Відстрочку від призову анулюють у таких випадках:

  • закінчення строку її дії;
  • завершення виконання або скасування завдання підприємству щодо задоволення потреб Збройних сил, інших військових формувань, населення;
  • ліквідація органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;
  • звільнення військовозобов’язаного.

У випадках 2-4 цього пункту відстрочку анулюють таким чином: держорган повідомляє про випадок у поданні до Мінекономіки, а міністерство за один день ухвалює відповідне рішення, надсилає його копію держоргану та Міноборони.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП