Як членам сім’ї померлого працівника отримати заборгованість із зарплати та інші грошові компенсації


◦ Оплата праці
◦ Індексація і компенсація
23.11.2022

ЛоготипЗахист трудових прав працівників у будь-якій правовій державі займають одну з найвищих гарантій у законодавстві. Зараз у такий важкий час для нашої країни, життя та здоров’я, незалежно від виду діяльності працівників, постійно піддається щоденним ризикам та небезпечним обставинам, які можуть спричинити їхню смерть.

Тому важливо у разі загибелі працюючої особи, забезпечити захист прав членів їх сімей щодо отримання ними заборгованості по заробітній платі та інших неотриманих грошових компенсацій, за життя, їхнім членом сім’ї.

Положеннями статті 1227 Цивільного кодексу України закріплено, що суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються  членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

У свою чергу стаття 83 Кодексу законів про працю України регламентує у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а у разі їх відсутності – входить до складу спадщини.

У переважній більшості випадків заробітна плата, в тому числі грошова компенсація за невикористану основну та додаткову відпустку померлим, може нараховуватися членам сім’ї померлого працівника відразу після відкриття спадщини (тобто в день смерті), а спадкоємцям (не членам сім’ї) — у строк, установлений для прийняття спадщини, тобто через десять місяців з дати смерті (відповідно до змін внесених постановою Кабінету міністрів Ураїни «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 року № 164).

Отже, для того, щоб отримати відшкодування заборгованості по заробітній платі та стягнення інших грошових компенсацій, членам сім’ї загиблого працівника необхідно зробити наступні кроки.

  1. Звернутись до підприємства де працював померлий для отримання інформації чи був померлий працівник офіційно працевлаштований на підприємстві.
     
  2. У разі підтвердження інформації щодо офіційного працевлаштування на підприємстві померлого працівника, членам сім’ї необхідно написати заяву на виплату не отриманої заробітної плати та заяву на отримання грошових компенсацій, які були передбачені законодавством відповідному працівнику, додавши до вищевказаних заяв копії підтвердних документів, серед яких:
  • свідоцтво про смерть працівника або рішення суду про встановлення факту смерті;
  • документи, що підтверджують, факт сімейних відносин між померлим (копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження, рішення про усиновлення, тощо) та особою що звертається за такими виплатами.
     
    Джерело: Безоплатна правова допомога

Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП