Як діяти працівнику, якщо він одужав раніше або довго хворіє?


◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
18.10.2021

Фонд соціального страхування України інформує про порядок дій працівника, якщо він одужав раніше чи, навпаки, довго хворіє.

Якщо ви одужали раніше 

Електронний лікарняний створюється одразу зі статусом «Закритий» і містить дату відкриття (початок непрацездатності) і дату закриття (планова дата одужання або наступного огляду). Якщо ви одужаєте раніше, ніж зазначено в е-лікарняному, це має засвідчити лікар — під час візиту він підтвердить працездатність і створить новий медичний висновок, який скоротить дію лікарняного.
 

Якщо ви довго хворієте

Якщо ви не одужаєте у визначений у первинному е-лікарняному термін, лікар створить наступний медичний висновок — на його підставі сформується окремий е-лікарняний, який продовжить тимчасову непрацездатність. Про це потрібно повідомити роботодавця.

Таких електронних лікарняних може бути декілька в межах одного страхового випадку (усі вони матимуть тотожну першу частину номера е-лікарняного до знаку дефісу). За кожним із них матеріальне забезпечення призначається окремо — це дозволяє пришвидшити отримання допомоги, адже для виплат не потрібно чекати одужання.

Також новий медичний висновок (а отже, наступний продовжений е-лікарняний) створять у разі госпіталізації або направлення на відновне лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

Якщо ви лікувались від важких захворювань або травм, маєте ускладнення і показання для продовження лікування в реабілітаційному відділенні, лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я направить вас на таке лікування до санаторно-курортного закладу прямо зі стаціонару. Курс реабілітації працюючих оплачується за кошти Фонду соціального страхування України у повному обсязі. Окремо за час відновного лікування Фондом оплачується продовжений на цей період е-лікарняний.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП