Як інспектор праці допоміг працівнику відстояти його права щодо оплати праці за суміщенням


◦ Трудовi вiдносини
◦ Заміна відсутнього працівника
◦ Сумісництво. Суміщення
355

30.01.2024


До інспектора праці звернувся пан Анатолій (ім’я змінено) з Луганської області, який у зв’язку і бойовими діями тимчасово виїхав до одного з обласних центрів України.

Пан Анатолій повідомив посадовцю про те, що він вже деякий час виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника підприємства, на якому працює. Зі слів пана Анатолія, кілька тижнів тому його роботодавець повідомив працівнику про те, що ніби з огляду на дію періоду воєнного часу та зростання навантаження на підприємство Анатолій має виконувати додаткову роботу за іншою професією без зміни рівня оплати праці. Така мотивація спочатку була для Анатолія зрозумілою, хоча сумніви не залишали його. Користуючись нагодою під час спілкування з інспектором праці пан Анатолій поцікавився у фахівця щодо правомірності такої дії з боку роботодавця.

Посадовець повідомив йому про те, що відповідно до статті 105 Кодексу законів про працю України працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Поспілкувавшись з роботодавцем пана Анатолія, інспектор праці довів до відома керівника вищезгадані положення статей Кодексу законів про працю України та порекомендував йому переглянути своє рішення на користь трудових прав працівника, на що отримав позитивну відповідь.


Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП