Як оформити трудові відносини з працівником-волонтером


◦ Воєнний стан
◦ Трудовi вiдносини
09.11.2022

ЛоготипРозвиток волонтерської діяльності під час воєнного стану потребує додаткового регулювання трудових відносин. І роботодавці, і волонтери ставлять питання, яким чином оформити відсутність на роботі працівника, який здійснює волонтерську діяльність. 
 

Основні засади волонтерської діяльності визначає Закон України «Про волонтерську діяльність», яким передбачено, що волонтер – це фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги. Свою діяльність волонтери можуть провадити на базі організації чи установи на підставі відповідного договору або без нього та можуть отримати посвідчення волонтера.

У свою чергу, ані вищезгаданий закон, ані Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП) не встановлюють особливих трудових прав чи гарантій для волонтерів. Стаття 119 КЗпП, що передбачає гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків, не поширюється на волонтерів,  за ними не зберігається робоче місце та середній заробіток.

Таким чином, роботодавець має право врахувати неявку працівника-волонтера на роботу й навіть звільнити його за прогул. Але в такому випадку працівник може звернутися до суду з оскарженням цього звільнення. Суд, у свою чергу, може визнати причину відсутності працівника на роботі поважною та зобов’яже роботодавця поновити його  на роботі з виплатою останньому середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Тож для уникнення складних юридичних ситуацій оптимальним рішенням буде встановлення «домовленостей» між працівником-волонтером та роботодавцем.

Під час  здійснення  волонтерської діяльності працівнику краще попередити роботодавця про це, надавши  копії договору (за наявності), посвідчення волонтера або довідку від організації, де він здійснює таку діяльність, якщо договору про волонтерську діяльність укладено не було. Роботодавець, у свою чергу, зможе знайти відповідний для працівника-волонтера режим роботи, зважаючи на його посадові обов‘язки та обсяг роботи, яку той  має виконувати.

Якщо обов’язки працівника дозволяють суміщати роботу та волонтерство, то йому можна встановити:

У такому випадку працівник-волонтер пише відповідну заяву, а роботодавець видає наказ.

Якщо працівник повністю зайнятий волонтерством і не встигає працювати, то він може оформити:

  • щорічну основну або додаткову відпустку, за бажанням працівника, із обмеженнями, що встановлює Закон України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану»;
  • обов’язкову відпустку без збереження заробітної плати в порядку, визначеному Законом України «Про відпустки» та Законом України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану».

Волонтери – велика підтримка військових і громадян, які потребують допомоги. Вони теж потребують підтримки, в тому числі від роботодавців, щоб не залишитись без роботи та доходу, поки допомагають країні.


Джерело: Безоплатна правова допомога

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП