Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустка для догляду за дитиною
18.09.2023


Після того, як закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, за бажанням матері або батька, роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною», були внесені зміни  до частини 3 статті 179 Кодексу законів про праці України  та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки» якими встановлено, що обоє батьків мають рівні права на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Також відпустку по догляду за дитиною до трьох років можуть використати баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Для отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами:

  • письмова заява на ім’я роботодавця;
  • копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

Відповідно до частини 3 статті 20 Закону № 504/96, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів) надається на підставі довідки з місця роботи одного з батьків дитини про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.

Відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають на період, який працівниця або працівник зазначає у заяві, або до дати досягнення дитиною трирічного віку (включно).

При наданні відпустки за працівником мають зберегти робоче місце і зарахувати час декрету в трудовий стаж.

Якщо працівниця або працівник хоче припинити таку відпустку достроково, має щонайпізніше за 10 к. д. до дня дострокового припинення подати відповідну заяву з зазначенням дати, з якої стане до роботи. Кадровик на підставі такої заяви видає наказ про припинення відпустки.


Джерело: Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП