Як отримати «президентські» 8000 грн


◦ Оплата праці
◦ Матеріальне стимулювання
◦ Матеріальна допомога
◦ Зміни в законодавстві
◦ Карантин
10.12.2020

З Фонду боротьби з COVID-19 вже використали 39 млрд гривень | Ірпінський  ВісникУхвалено два закони на підтримку платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів у 2020−2021 рр.:

Закон № 1071 визначає умови отримання платниками податків різного виду допомог та компенсацій, а також вносить зміни до низки законів, що пов’язані з оформленням дозвільних документів, визначенням страхового стажу, призначенням деяких виплат.

Закон № 1072 вносить зміни до ПКУ, Закону про ЄСВ та низки інших законів, значна частина яких пов’язана із нововведеннями, запровадженими Законом № 1071, заходами на підтримку платників податків, запровадженими навесні та в ході так званої малої податкової реформи, а частина — це нововведення, що є для платників корисними і вигідними.

Перш ніж детально аналізувати ці закони, звертаємо увагу, що КМУ має затвердити ще кілька порядків отримання допомог і компенсації, а також перелік видів діяльності, що дають право на їх отримання. На це уряд має три дні, тож сподіваємося, що він встигне, тому що Президент в інстаграм анонсував виплату 8000,00 грн вже давно.

Під платниками податків слід розуміти найманих працівників, підприємців (ФОПів) і юридичних осіб.

Крім того, звертаємо увагу, що в Законі № 1071 згадуються суб’єкти господарювання. Відповідно до ст. 55 Господарського кодексу України суб'єктами господарювання є:

  • господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;
  • громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Отже, фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність, можуть бути роботодавцями та платниками ЄСВ, і права на допомогу можуть і не мати, тому слід бути уважними до нюансів її надання.

 

Закон № 1071

Цей документ визначає, що соціальна підтримка відповідно до Закону № 1071 у 2020−2021 рр. полягає в соціальному захисті застрахованих осіб та наданні допомоги суб’єктам господарювання (юридичним особам, фізичним особам — підприємцям) на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і далі скорочено називає її «соціальна підтримка». Ми також оперуватимемо цим поняттям у такому розумінні, а також вживатимемо поняття «обмежувальні заходи».

 

Види підтримки

Відповідно до частини другої ст. 1 Закону № 1071 соціальна підтримка надається у формі:

  • одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, яка поділяється на:

    - одноразову матеріальну допомогу найманим працівникам суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних заходів;

    - одноразову матеріальну допомогу підприємцям, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних заходів;

  • одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання — з метою виплати найманим працівникам задля збереження робочих місць в період здійснення обмежувальних заходів;
  • одноразової компенсації суб’єктам господарювання — з метою відшкодування витрат, понесених на сплату ЄСВ.

 

Загальні умови надання

Статті 2, 3 і 4 Закону № 1071 визначають умови надання соціальної підтримки та передбачають, що:

  • Порядок подання та форма заяви про виплату одноразової матеріальної допомоги (застрахованим особам. — Прим. ред.), порядок формування та перевірки відомостей, а також порядок перерахування та строки надання одноразової матеріальної допомоги, її повернення та стягнення в разі подання застрахованою особою недостовірних даних встановлюються КМУ (частина сьома ст. 2). Крім того, для виплати одноразової матеріальної допомоги КМУ має затвердити Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання (далі — Перелік видів економічної діяльності, Перелік);
  • Порядок та строки надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, розрахунку її розміру, стягнення, форма заяви та перелік документів, які подаються суб’єктом господарювання, встановлюються КМУ (частина восьма ст. 3);
  • Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, форма заяви на отримання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, порядок формування та ведення Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання встановлюються КМУ (частина шоста ст. 4).

Малоймовірно, що затверджені порядки кардинально відрізнятимуться від умов надання соціальної підтримки, визначених ст. 2, 3 і 4 Закону № 1071, оскільки в законі вони прописані досить детально й зрозуміло. Можливо, порядки додатково визначать форми документів, умови настання відповідальності та врегулюють якісь розбіжності в розумінні норм закону.

Зверніть увагу, що про граничні строки надання допомоги та компенсації в Законі № 1071 не йдеться. Їх, швидше за все, визначить КМУ.

 

Одноразова матеріальна допомога застрахованим особам (ст. 2)

Сума одноразової допомоги для застрахованих осіб — працівників і підприємців становить 8000 грн.

Як зазначалося, КМУ затвердить Перелік видів економічної діяльності. Які це будуть види діяльності, можна здогадуватися з переліку обмежень, які уряд пропонує запровадити з 08.01.2021 р. (текст постанови ще не оприлюднено).

Під час державної реєстрації кожен суб’єкт господарювання вказує види діяльності, якими буде займатися, і визначає один із них основним, що вказується першим.

Наприклад, у формі Заяви щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця слід зазначити «Види економічної діяльності, у тому числі основний, який вказується першим:». Аналогічна вимога є і в Заяві щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади).

Якщо найманий працівник працює в суб’єкта господарювання, що на 31.10.2020 р. першим має вид діяльності, як у Переліку, то такий працівник може претендувати на допомогу.

Якщо підприємець на 31.10.2020 р. першим має вид діяльності, як у Переліку, то такий підприємець може претендувати на допомогу.

Одноразова матеріальна допомога не надається найманим працівникам:

  • які на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, який не нарахував ЄСВ за ІІІ квартал 2020 р. Важко уявити, які це можуть бути підстави, крім як пільга (наприклад, підприємець-пенсіонер) або роботодавець не проводив діяльність. Або ж мається на увазі, що роботодавець не проводив нарахування ЄСВ на дохід такого працівника. Можливо, урядовий порядок ці питання деталізує;
  • які працюють у суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на 31.10.2020 р. не входив до Переліку видів економічної діяльності;
  • які працюють у суб’єкта господарювання за сумісництвом (можна уточнити — в т. ч. внутрішнім);
  • середня заробітна плата яких перевищує 30 000,00 грн на місяць. При цьому для обчислення середньої заробітної плати враховуються всі місяці ІІІ кварталу 2020 р. Тут слід уточнити умови її обчислення. Один із варіантів: підсумувати зарплату, з якої сплачено ЄСВ, і поділити на 3. Але можливо КМУ зробить відсилання, наприклад, до Порядку № 1266.

Одноразова матеріальна допомога не надається підприємцям, які є застрахованими особами:

  • державна реєстрація яких на дату набрання чинності цим Законом становить менше трьох місяців (три місяці відлічуємо від 10.12.2020 р.);
  • які на дату набрання чинності цим Законом сплатили у 2020 р. ЄСВ за себе менше ніж за три місяці;
  • основний вид економічної діяльності яких на 31.10.2020 р. не належав до Переліку видів економічної діяльності;
  • які є найманими працівниками та підприємцями одночасно. З одного боку, ніби логічно: щоб вони двічі не отримали допомоги. Але якщо підприємець є найманим працівником на підприємстві, працівники якого не мають права на допомогу (наприклад, через невідповідність виду діяльності Переліку), то він не може претендувати на допомогу. І як підприємець не має права;
  • підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними ЄДР, припинена.

Щоб отримати 8000,00 грн, ці фізичні особи мають подати заявку на порталі «Дія» після реєстрації, звичайно, і вказати відомості про себе та рахунок для отримання допомоги. Серед іншого слід вказати підтвердження відповідності застрахованої особи положенням цього Закону. Але якщо для підприємців це не є проблемою, бо вони можуть самі подивитися у свої реєстраційні дані, то найманим працівникам важче. Працівнику слід дізнатися, який вид діяльності основний і чи є він у Переліку. Не кажучи вже про сплату ЄСВ. Якщо це питання не буде якось врегульовано в урядових порядках, то іншого виходу, як оприлюднити цю інформацію підприємством на якійсь дошці оголошень, немає.

Виплачуватиме допомогу Пенсійний фонд.

Заявник несе відповідальність за достовірність даних. У разі порушення умов отримання допомоги її стягуватимуть примусово.

 

Одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання (ст. 3)

На цю допомогу можуть презентувати суб’єкти господарювання — юридичні особи. Відразу зазначимо, що якщо суб’єкт господарювання отримує допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» (ст. 47 і 47-1), він не має права на одноразову матеріальну допомогу суб’єктам господарювання для її виплати найманим працівникам.

Розмір одноразової матеріальної допомоги, передбаченої цією статтею, визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у т. ч. через простій, і не може перевищувати 8000,00 грн на одного працівника.

Така одноразова матеріальна допомога не надається:

1) за найманих працівників:

  • які на дату звернення працюють у роботодавця та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ менше ніж усі місяці ІІІ кварталу 2020 р.;
  • які працюють у роботодавця за сумісництвом;

2) суб’єктам господарювання:

  • період від дати державної реєстрації яких до дати набрання чинності цим Законом становить менше трьох місяців;
  • які на дату набрання чинності цим Законом отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину;
  • діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними ЄДР, припинена, перебуває в стані припинення або банкрутства.

Зауважимо, що в статті немає згадування про належність виду діяльності до Переліку.

За цією допомогою юридична особа має звернутися до центру зайнятості також через портал «Дія».

 

У чому різниця

Постає запитання: у чому різниця між одноразовою допомогою за ст. 2 Закону № 1071 для застрахованих осіб (працівників) і ст. 3 цього Закону для роботодавців — юридичних осіб? Той факт, що в першому випадку за допомогою звертається працівник, а в другому — підприємство, не беремо до уваги, бо це не принципово.

Перше, що впадає в око — прив’язка/неприв’язка до Переліку. І виходить, що якщо роботодавець є в Переліку, то працівник має право звернутися за допомогою самостійно. Але наявність роботодавця в Переліку не позбавляє його (роботодавця) права звернутися за допомогою для працівника. Тож виходить, що один працівник може отримати допомогу двічі. І навпаки: якщо роботодавця немає в Переліку, він може звернутися за допомогою, а його працівник — ні. У такому разі працівник отримає допомогу лише один раз.

Схоже, що ця норма потребує роз’яснення або уточнення в урядовому порядку.

 

Одноразова компенсація витрат суб’єктам господарювання (ст. 4)

Одноразова компенсація витрат суб’єктам господарювання — це компенсація ЄСВ. На неї можуть претендувати юридичні особи та підприємці, які є в Переліку видів діяльності і не мають заборгованості зі сплати ЄСВ.

Сума компенсації визначається як середнє значення сплачених суб’єктом господарювання сум ЄСВ за 10 місяців, що передували набранню чинності цим Законом (сумується і ділиться на 10). Тобто компенсують середній розмір сплаченого ЄСВ, а не по кожному працівнику за якийсь із місяців.

 

Оподаткування

Не зовсім зрозуміло, чому застосовано такий підхід, але умови (не)оподаткування сум допомог і компенсації визначає Закон № 1072.

Отже, Законом № 1072 до ПКУ в розділ XX «Перехідні положення» внесено доповнення, згідно з якими:

  • одноразова матеріальна допомога працівникам як застрахованим особам і одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання, виплачена працівникам, не оподатковується ПДФО (п. 15, 16 підрозділу 1);
  • одноразова компенсація суб’єктам господарювання виключається з фінансового результату до оподаткування у платників податку на прибуток (п. 54 підрозділу 4);
  • одноразова компенсація суб’єктам господарювання не включається до доходу платника єдиного податку — юридичної особи;
  • одноразова матеріальна допомога підприємцям як застрахованим особам не включається до доходу платника єдиного податку — фізичної особи (п. 6, 7 підрозділу 8).

Суми допомог, що виплачуються фізичним особам — застрахованим особам, не є об’єктом оподаткування ЄСВ (новий п. 9-17 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ).

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП