Як самостійно перевірити, чи сплатив роботодавець за працівника внески


◦ Облік та оподаткування
◦ ЄСВ
17.02.2021

Мінекономіки підготувало інструкцію, як працівнику самостійно перевірити, чи сплачує роботодавець за нього страхові внески. Як інформує міністерство, одним із поширених порушень законодавства про працю є прийняття працівника на роботу без офіційного оформлення трудових відносин. Важливо наголосити, що запис у трудовій книжці не є підставою для автоматичного зарахування цього періоду трудової діяльності до страхового стажу.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. 1058-IV до пенсії зараховується лише той період, за який були сплачені страхові внески. При цьому саме страховий стаж враховуватиметься під час нарахування пенсії та надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по безробіттю.

Верховною Радою України 5 лютого цього року прийнято за основу, в другому читанні та в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (№ 3623 від 10.06.2020 р.).

Кожен працівник на порталі Пенсійного фонду України може самостійно перевірити, чи сплачує роботодавець за нього страхові внески та який період трудової діяльності зарахований до його страхового стажу. На порталі можна отримати всю інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків, сплачених до ПФУ, та розмір заробітної плати, а також подати заявку на отримання пенсії (у разі досягнення відповідного віку та страхового стажу).

Існують такі способи авторизації/реєстрації на порталі:

  • за електронним цифровим підписом;
  • за логіном та паролем, які можна отримати у відділенні ПФУ, взявши із собою паспорт, ідентифікаційний код та заповнивши відповідну заяву. Після заповнення заяви громадянин отримує реєстраційний код (код заяви), який необхідний для реєстрації на порталі. Тобто його потрібно зберігати в таємниці до моменту закінчення реєстрації. Завершити реєстрацію можна в будь-який момент, зайшовши на портал в мережі «Інтернет»;
  • шляхом ідентифікації в сервісі id.gov.ua, який включає в себе ідентифікацію за ЕЦП, мобільним телефоном (Mobile ID) або шляхом банківської ідентифікації в одному з 27 банків України (Bank ID).

Портал надає електронні послуги кожній особі індивідуально і працює з дотриманням вимог до захисту інформації.

Один із сервісів, який працює на порталі, є сервіс «Електронна трудова книжка», який дає змогу переглянути відомості про трудову діяльність за даними звітних відомостей роботодавця. Також міститься інформація про сплачені страхові внески з 2000 р. (в окремих випадках — з 1998 р.).

На порталі можна налаштувати безкоштовний сервіс СМС-інформування, який дозволить щомісячно безкоштовно отримувати короткі повідомлення для застрахованих осіб про зарахування/незарахування ЄСВ підприємством, інформацію про «зароблений» особистий страховий стаж. Дані надсилатимуться у вигляді СМС на мобільний телефон та/або у вигляді електронного листа на e-mail. Підключити цей сервіс можна у відділенні ПФУ.

У разі відсутності доступу до інтернету працівник може звернутися за отриманням витягу з Реєстру застрахованих осіб до відділення ПФУ, взявши із собою паспорт та ідентифікаційний код.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП