Як укладати трудовий договір з особою з інвалідністю


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Особливі категорії працівників
18.04.2023

Згідно зі статистичними даними, станом на перше січня 2021 року в Україні налічувалось 2 мільйони 703 тисячі людей з інвалідністю, серед них  163,9 тисячі дітей.

Особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
 

Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється.

Рівень цивілізованості нашого суспільства залежить саме від того, як суспільство ставиться до тих, кому з тих чи інших причин важко або неможливо самостійно подбати про себе. На жаль, війна, яка триває в Україні, руйнує життя, відбирає здоров’я. Яким чином роботодавець повинен укладати трудовий договір з особою з інвалідністю?

По-перше, під час укладення трудових договорів необхідно максимально враховувати інтереси і потреби кожної зі сторін.  Саме такий підхід дає змогу отримати злагоджену модель трудових відносин між працівником і роботодавцем. Окрім зазначеного, мають враховуватись і деякі особливості прийняття на роботу працівників певних категорій, передбачені для них законодавством пільги, гарантії і переваги.

Відповідно до статті 27 Конвенції про права осіб з інвалідністю держави-учасниці, які підписали зазначену конвенцію, визначили право осіб з інвалідністю на працю нарівні з іншими, яке включає право на отримання можливості заробляти собі на життя працею, яку особа з інвалідністю вільно вибрала чи на яку вона вільно погодилась, в умовах, коли ринок праці та виробниче середовище є відкритими, інклюзивними та доступними для осіб з інвалідністю.

По-друге, для укладення трудового договору особа з інвалідністю повинна подати, крім загальноприйнятих (паспорт або інший документ, що посвідчує особу трудову книжку; документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію)), наступні документи:

  • довідка МСЕК;
  • виписка з акта огляду МСЕК (роботодавцеві залишають їх копії). У цих документах вказується причина інвалідності, група і строк інвалідності та висновки комісії про умови та характер праці особи з інвалідністю;
  • індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю (обов’язкова для виконання всіма роботодавцями).

При цьому необхідно пам’ятати, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (стаття 24 Кодексу законів про працю України).


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП