Як встановити факт виявлення невідповідності виконуваній роботі за станом здоров’я особи з інвалідністю


◦ Трудовi вiдносини
◦ Особливі категорії працівників
07.09.2022

Управління Держпраці в Івано-Франківській області пояснює, що згідно зі ст. 12 Закону України «Про охорону праці» підприємства, які використовують працю осіб з інвалідністю, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Для того щоб встановити факт виявленння невідповідності виконуваній роботі особи з інвалідністю внаслідок стану здоров’я, роботодавець повинен:

  1. Передусім керуватися довідкою до акта огляду МСЕК, на зворотній стороні якої зазначається висновок про умови та характер праці, а також індивідуальною реабілітаційною програмою ососби з інвалідністю, копію якої надсилає МСЕК на адресу підприємства за місцем роботи працівника – особи з інвалідністю.
  2. Якщо існує індивідуальна реабілітаційна програма особи з інвалідністю, роботодавець зобов’язаний здійснити трудову реабілітацію особи з інвалідністю. Тобто згідно зі статтею 172 КЗпП роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування особи з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій МСЕК, встановити на її прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в України», постанови КМУ «Питання медико-соціальної експертизи» від 03.12.2009 р. № 1317 комісія МСЕК в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю повинна зазначити, що робота на відповідній посаді не шкодить здоров’ю.

Крім того, необхідно надати комісії МСЕК результати лабораторно-інструментальних досліджень факторів трудового процесу (важкості та напруженості праці).


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП