Як звернення до інспекції праці допомогло працівниці поновити трудові права


◦ Охорона праці
28.09.2023

Вікторія (ім’я змінено) працювала електромонтером насосної станції на одному з підприємств міста Миколаєва. Попри щоденні обстріли, жінка виходила на роботу та виконувала свої обов’язки для забезпечення підприємства та містян водою.

Посеред зими, після закінчення зміни, Вікторія по дорозі додому підсковзнулась і зламала руку. На жінку чекали операція та довга реабілітація, але думка про те, що її робота допомагає наблизити перемогу, тішила кожного дня.

Минули 4 місяці лікування, Вікторія не отримувала жодних коштів з тимчасової непрацездатності, але, незважаючи на це, просто хотіла повернутися до роботи.

Звернувшись до підприємства, з бажанням працювати, жінка отримала відмову. Такі дії керівництва стали перешкодою не лише для початку роботи, а й були причиною невиплати "лікарняних".

Як виявилось, з Вікторією ще влітку призупинили дію трудового договору згідно з наказом підприємства, без її попередження. Жінку обурила така ситуація, враховуючи виконання нею посадових обов’язків за наявності цього наказу.

На прохання прояснити цю ситуацію, Вікторія не отримала жодних відповідей та вже втратила надію поновити свої права.

Одного дня, перебуваючи в медзакладі на плановому обстеженні, жінка на інформаційній дошці побачила плакат Державної служби з питань праці, на якому був вказаний номер телефону для консультацій.

Звернення Вікторії до міжрегіонального управління Держпраці стало підставою для проведення позапланового заходу контролю щодо підприємства, яке допустило порушення законодавства. В ході перевірки інспектори виявили порушення та з метою їх усунення, за погодженням з військовою адміністрацією, було винесено припис щодо скасування наказу про призупинення дії трудового договору з Вікторією.

На виконання припису підприємство скасувало наказ про призупинення дії трудового договору, нарахувало кошти з тимчасової непрацездатності та направило заявку-розрахунок до Пенсійного фонду України.

Так звернення до Держпраці допомогло жінці поновити свої трудові права та отримати належні кошти у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.


Джерело: Центральне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП