Який порядок звільнення працівника, з яким призупинено дію трудового договору


◦ Воєнний стан
◦ Призупинення трудового договору
◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
07.06.2023

Законодавство, що регламентує користування тепловою енергією – Е-Инжиниринг  КоДія трудового договору може бути призупинена у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи (ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»). 

Водночас призупинення не дорівнює звільненню. 

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. 

Роботодавець не виплачує заробітної плати під час призупинення, але має фіксувати суму зарплати, яку працівник не отримав за час, коли трудові відносини призупинили, а також розмір ЄСВ, який мав би сплатити роботодавець.

Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» не передбачено особливостей щодо звільнення та проведення розрахунків з працівниками, з якими призупинено дію трудового договору. Отже, роботодавець має керуватися ст. 47 та 116 КЗпП.

Це означає, що в день звільнення необхідно видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним остаточний розрахунок у встановлені строки, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Окрім того, мають бути виплачені належні працівникові суми за кошти роботодавця з урахуванням вимог, встановлених ст. 116 КЗпП.

Однак, оскільки компенсувати заробітну плату має держава-агресор, то доцільно отримати від роботодавця інформацію про заробітну плату, розмір гарантійних та компенсаційних виплат на час призупинення дії трудового договору.


Вікторія ПАСІЧНИК,
адвокат, медіатор, голова Комітету з трудового права НААУ,
член Комітету з питань альтернативного врегулювання спорів
та Комітету з питань гендерної політики, що діють в складі НААУ


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП