Які гендерні стереотипи існують на ринку праці


◦ Трудовi вiдносини
30

30.07.2024


В Україні жіноче населення становить приблизно 54 % від населення країни, при цьому кiлькiсть жiночих органiзацiй росте, а кiлькiсть жiнок в органах влади зменшується. Так, у нинішньому парламенті кількість жінок-парламентарів становить 11 %, водночас у країнах Європи ця цифра у середньому становить 26 %.

Станом на сьогодні найбільш поширеними гендерними стереотипами в економічній сфері є:

  • чоловік повинен забезпечувати родину, тому він повинен отримувати більшу заробітну плату, ніж жінка, за однакову роботу;
  • жінки за природою менш орієнтовані на професійну діяльність, більше орієнтовані на сім’ю, дітей;
  • чоловік за своєю природою є значно кращим керівником/лідером, ніж жінка;
  • жінки менш активні у пошуку роботи.

Принцип гендерної рівності жінок в Україні закріплений в Конституції України. Статтями 3, 21, 23 та статтею 24 Конституції встановлено рівність прав жінок та чоловіків в усіх сферах життя.

Ці принципи також визначені Законом України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків". Метою цього Закону є досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі та застосування спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією і законами України..

Принципи рівного ставлення до жінок і чоловіків та особливості захисту жінок, які працюють, закріплені також у Кодексі законів про працю України.


Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП