Які особливості залучення до суспільно корисних робіт


◦ Воєнний стан
07.09.2023


У разі запровадження воєнного стану військове командування разом з іншими органами влади або самостійно має право запроваджувати трудову повинність та залучати громадян до суспільно корисних робіт (постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану” від 13.07.2011 р. № 753).

Трудова повинність полягає у виконанні робіт оборонного характеру, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, та їх наслідків. Тривалість виконання таких робіт та розмір оплати встановлюються відповідно до трудового законодавства. Військовому командуванню надається право використовувати потужності, ресурси та майно підприємств та організацій усіх форм, а також окремих громадян.

Трудова повинність може запроваджуватися для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньованих за підприємствами, установами та організаціями на період дії воєнного стану, з метою виконання робіт, що мають оборонний характер.

Працівникам, залученим до виконання суспільно корисних робіт, на час виконання таких робіт зберігається попереднє місце роботи (посада). З кожною особою, залученою до суспільно корисних робіт, укладається строковий трудовий договір.

Забороняється залучати до суспільно корисних робіт малолітніх дітей та дітей віком від 14-15 років, жінок, які мають дітей віком до 3 років, а також вагітних жінок у разі, коли виконання таких робіт може негативно вплинути на стан їх здоров’я.


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП