Який порядок перетину кордону заброньованими працівниками у цілях службових відряджень


◦ Воєнний стан
◦ Трудовi вiдносини
◦ Відрядження
◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Бронювання
26.05.2023

На звернення Федерації роботодавців України Державна прикордонна служба роз`яснила порядок перетину кордону заброньованими працівниками у цілях службових відряджень.

До ФРУ надходили численні звернення від компаній, які забронювали своїх працівників, у питанні перетину кордону з метою відряджень. Так, часто на пунктах перетину кордону вимагають надати витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов`язаного працівника, посвідченого печаткою відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). При цьому, законодавство не містить такого обов`язку для ТЦК та СП.

Тому ФРУ звернулась до компетентного органу для отримання відповідного роз`яснення.

Відповідно до офіційного роз`яснення Державної прикордонної служби пропуск через державний кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється з урахуванням вимог Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про правовий режим воєнного стану» та Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

Порядок такого бронювання встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час».

Отже, відповідно до Правил особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з їх бронюванням на період мобілізації та на воєнний час за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України та не підпадають під обмеження, встановлені пунктом 2-14 Правил, мають право на виїзд з України за наявності документів, зазначених у статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», а також мають надати:

  • документи, що підтверджують службове відрядження;
  • витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного (згідно з вимогами пункту 11 Постанови).

Відповідно до пункту 11 Постанови підприємство, видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3 до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану.

Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного підприємства, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4 до Порядку.

Члени ФРУ можуть звернутись до ФРУ для отримання офіційного роз`яснення Державної прикордонної служби для надання на пункті перетину кордону у разі наявності суперечок щодо належного посвідчення витягу з наказу про заброньованого працівника за адресою: ddb@fru.org.ua.


Джерело: Федерація роботодавців України

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП