Яких вимог гігієни праці слід дотримуватись під час виконання робіт з ручного переміщення вантажів


◦ Охорона праці
85

16.04.2024

Інспектор відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела інформаційний семінар для працівників АТ «Укрпошта».

Основну увагу фахівець зосередила на вимогах до ручного переміщення вантажів одним або більше працівниками, включаючи підіймання, опускання, штовхання, підтягування, перенесення або пересування вантажу.

Фахівець приділила увагу забезпеченню працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту; здійсненню організаційних заходів або використанню спеціальних засобів. Зокрема, механічного обладнання, для того щоб уникнути необхідності ручного переміщення вантажів. Також працівників ознайомлено з факторами ризику, згідно із системою їх оцінки, яка діє на підприємстві, з урахуванням специфіки виробництва.

У ході заходу пояснено, що роботодавцю необхідно забезпечити отримання кожним працівником відповідної підготовки з питань безпеки та охорони здоров’я, зокрема, у формі інформації та інструкцій, адаптованих до його робочого місця або роботи, в таких випадках:

  • під час прийняття на роботу;
  • у разі переведення або зміни роботи;
  • у разі введення нового робочого обладнання або зміни в обладнанні;
  • у разі запровадження будь-якої нової технології;
  • під час повторного інструктажу.

Також роботодавець має подбати, щоб працівники отримували інформацію про:

  • вагу вантажу;
  • висоту підіймання вантажу;
  • центр ваги найбільш важкої сторони.

Наголошено, що роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246.

Не допускаються до ручного переміщення вантажів працівники, яким за результатами медичного огляду така робота протипоказана за станом здоров’я.


Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП