Коли припиняється виплата середнього заробітку в разі загибелі мобілізованого працівника


◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
◦ Військовий облік. Військова служба
213

05.04.2024


Відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022 р.) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

З урахуванням внесених змін до ст. 119 КЗпП з 19.07.2022 р. роботодавець зобов’язаний на період військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігати місце роботи, посаду.

Водночас підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників.  (ст. 9-1 КЗпП). Якщо згідно з умовами колективного договору за працівником зберігався середній заробіток після 19.07.2022 р., то насамперед слід керуватися положеннями колективного договору щодо строків і порядку проведення виплат. Якщо положеннями колективного договору ці питання не були  визначені, то питання може бути врегульовано сторонами колективного договору шляхом внесення змін до нього в порядку, передбаченому ст. 14 Закону України “Про колективні договори і угоди” від 01.07.1993 р. № 3356-XII.

При цьому може бути застосоване положення щодо припинення виплати середнього заробітку працівнику з дати виключення його із списків особового складу військової частини.
 

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» померлий військовослужбовець виключається із списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) з наступного після загибелі (смерті) дня, військовослужбовець, визнаний у встановленому законом порядку безвісно відсутнім або оголошений померлим, – з дня набрання законної сили рішенням суду.

Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП