«Лікарняні» за сумісництвом: Пенсійний фонд роз’яснює далі


◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
◦ Допомога по тимчасовій непрацездатності
◦ Допомога по вагітності та пологах
13.01.2023

 Пенсійний фонд України у соціальній мережі "Фейсбук" під дописом про призначення «декретних» у коментарях надав роз’яснення щодо оплати «лікарняних» за сумісництвом (далі цитуємо текст із коментаря).

01 січня 2023 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 р. № 2620, яким внесені зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 р. № 1105 (далі – Закон № 1105).

Так, зокрема, абзац другий частини першої ст. 22 Закону № 1105 викладено в новій редакції, а саме: «Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».
 

Тобто в словосполученні “надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом)” використано сполучник “або”, який уживається на означення того, що з ряду перелічуваних предметів (явищ і т. ін.) можливий тільки один.

У свою чергу слід зазначити, що відповідно до абзацу першого частини першої ст. 22 Закону № 1105 страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Отже, частиною першою ст. 22 Закону № 1105 визначено першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності).

Враховуючи вищевикладене, відповідно до діючої редакції ст. 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи, і лише в разі нереалізації застрахованою особою права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Додатково.

Частиною другою ст. 25 Закону № 1105 визначено, що порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 30 Порядку № 1266 передбачено, що в разі коли на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, на умовах цивільно-правового договору, провадить підприємницьку або іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності, обчислення середньої заробітної плати (суми заробітної плати) здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи, за сумісництвом та за місцем (місцями) провадження іншого виду (видів) діяльності. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Страхові виплати та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності (у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері - на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи) та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

У такому разі сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.


Від редакції додамо, що надання «лікарняних» і «декретних» має наслідком нарахування ЄСВ на ці суми. І якщо роботодавець за основним місцем роботи нарахує «лікарняні» чи «декретні» із загальної суми доходу працівника за всіма місцями роботи, то він же і буде зобов’язаний сплатити ЄСВ з цієї суми. А якщо «лікарняний» триватиме не більше п’яти днів, то роботодавець за основним місцем роботи компенсує працівнику за свої кошти втрату заробітку і за всіма місцями роботи за сумісництвом.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП