Мінфін наказом від 16.09.2022 р. № 291 затвердив новий Порядок  прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати. Також затверджені нові форми довідок.

Наказом № 291 врегульовано проблему щодо наявної на сьогодні в Порядку № 453 невідповідності вимоги щодо сплати єдиного внеску в розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати як такої, що суперечить чинному законодавчо встановленому розміру єдиного внеску.

Також за новим порядком платникам єдиного внеску (крім резидентів Дія Сіті), які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша за добуток суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях, та розміру ЄСВ у 22 % у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ, та які протягом попереднього року не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату єдиного внеску, за рішенням керівника ДПС надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

Строк дії довідки, що надається платнику єдиного внеску для пред’явлення надавачу платіжних послуг, не повинен перевищувати дванадцяти календарних місяців, починаючи з місяця видачі довідки включно.

Платникам єдиного внеску – резидентам Дія Сіті, які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша за добуток суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях, та розміру єдиного внеску, встановленого абзацом першим частини п’ятої ст. 8 Закону, у зв’язку із сплатою єдиного внеску в розмірі мінімального страхового внеску на підставі частини 14-1 ст. 8 Закону, та які відповідають умовам, встановленим п. 2, 3 частини першої ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», за рішенням керівника контролюючого органу або уповноваженої особи надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку. Строк дії довідки також не повинен перевищувати 12 календарних місяців, починаючи з місяця видачі довідки включно.

Також новий порядок передбачає надання можливості платникам єдиного внеску отримувати довідку-розрахунок як у паперовій формі, так і в електронній.

Наказ має набрати чинності з дня офіційного опублікування. З дня набрання чинності Наказу № 291 почнуть діяти нові форми довідок.



Довідка-розрахунок


Довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску