МОЗ планує визначити, для яких категорій працівників вакцинація проти ковіду буде обов’язковою


◦ Охорона праці
01.10.2021

На сайті Федерації профспілок України з’явився для обговорення текст проєкту наказу МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням».

Пропонується, щоб вакцинація від COVID-19 була обов’язковою для:

  • працівників центральних органів влади та їх територіальних підрозділів;
  • працівників місцевих державних адміністрацій;
  • працівників закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти.

Проєкт посилається на ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Норма цієї статті передбачає: у разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому цим Законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Порядок же такий:

  • перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інфекційних хвороб, встановлюється наказом МОЗ;
  • рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об'єктах приймають головний державний санітарний лікар України, інші головні державні санітарні лікарі.

Щоправда у тій же ст. 12 Закону бачимо норму: профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності в неї відповідних медичних протипоказань.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП