МОЗ презентувало Рамку цифрової компетентності працівника охорони здоров’я


◦ Трудовi вiдносини
◦ Трудові відносини в окремих галузях
182

09.02.2024


Рамка цифрової компетентності працівника охорони здоров’я — це документ, який підвищить рівень цифрової грамотності фахівців медичної сфери. Рамка допоможе формувати державну політику та впроваджувати освітні ініціативи, щоб збільшити використання цифрових технологій медичними працівниками різних напрямів та категорій.

«Ми будуємо найзручнішу цифрову державу у світі. Для цього потрібно, щоб українці мали розвинуті цифрові навички. Саме тому ми створили та затвердили концепцію розвитку цифрової грамотності, зокрема, розробили регіональні концепції, адаптували європейські фреймворки DigiComp 2.1 та 2.2, створили Рамку цифрової компетентності, яка була схвалена Кабміном до 2025 року. Окремо — для підприємців, держслужбовців, освітян та молодих підприємців. А сьогодні — і для працівників охорони здоров’я», — зазначила заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Валерія Іонан.

Документ містить опис та структуру цифрових компетентностей, які визначають необхідні знання, вміння та практичні навички для успішного використання інформаційних технологій в роботі.

«Презентація і практичне застосування Рамки цифрової компетентності працівника охорони здоров’я на практиці означає: підвищення професійних стандартів, створення навчальних програм для майбутніх та практикуючих медичних і фармацевтичних працівників. Також Рамка сприятиме оцінюванню і самооцінюванню, заповнюючи прогалини та підвищуючи цифрові навички. Як результат, відбудеться покращення якості надання послуг та функціонування системи в цілому – от і виконання домашнього завдання з євроінтеграції», — говорить Марія Карчевич.

Рамка буде корисна для посадових осіб, які формують державну політику у сфері охорони здоров’я, розробників професійних стандартів та кваліфікаційних характеристик, укладачів навчальних програм закладів освіти, членів атестаційних комісій.

Ознайомитись з документом можна за посиланням.

Документ реалізовано у межах втілення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Також він відповідає Концепції розвитку цифрових компетентностей та Концепції розвитку електронної охорони здоров’я.

Рамка підготовлена Міністерством охорони здоров’я України у співпраці із Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством освіти і науки України та Національною службою здоров’я України за підтримки Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».


Урядовий портал

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП