Надання відпустки за заявою, отриманою поштою


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Офіційні роз’яснення
21.09.2020

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджують між працівником і роботодавцем, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Тож законодавство не містить вимоги щодо написання заяви про надання щорічної відпустки, якщо таку відпустку надають у строки, визначені графіком відпусток.

Якщо ж працівник забажав використати щорічну відпустку в інший період, ніж передбачено графіком відпусток, це питання вирішують за погодженням сторін трудового договору (між працівником і роботодавцем). У такому випадку заявник пише заяву, на яку роботодавець накладає резолюцію, погоджуючись надати щорічну відпустку у вказані в ній терміни, або через певні обставини пропонує перенести її на інший період. Далі на підставі цієї заяви видають наказ (розпорядження) про надання відпустки.

При цьому направлена поштою заява працівника може бути підставою для видання роботодавцем наказу (розпорядження) про надання такому працівнику відпустки. Адже письмове звернення надсилають поштою або його передає громадянин до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства (частина шоста ст. 5 Закону «Про звернення громадян»).

Проте слід враховувати, що за відсутності погодження із роботодавцем строків надання відпустки при отриманні зазначеної заяви роботодавець не зобов'язаний видавати наказ (розпорядження) про надання відпустки. Роботодавець може як задовольнити прохання працівника, так і відмовити йому. Відповідні висновки викладені в листі Мінекономіки України від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07.

Також у міністерстві нагадують, що роботодавець може погодитися, а може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. А може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або й взагалі її не ділити.

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП