НБУ планує зміни до Положення про касові операції


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
188

26.03.2024

Національний банк України розмістив на сайті для громадського обговорення зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Положення). Це пов’язано з необхідністю приведення окремих вимог Положення у відповідність до актуальних вимог законодавства України та нормативно-правових актів регулятора. Проєкт змін — за цим посиланням.

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 01 квітня 2024 року включно.

Один із пунктів змін передбачає «надати можливість здійснення суб’єктами господарювання розрахунків між собою і з фізичними особами шляхом внесення готівки до надавачів платіжних послуг для подальшого переказу коштів на рахунки суб’єктів господарювання, не використовуючи переказ коштів без відкриття рахунку».

Схоже, що саме він викликав «паніку», нібито громадяни не зможуть робити перекази чи платити готівкою за послуги чи товари ФОПів та інших юридичних осіб.

НБУ на сторінці у фейсбуку поспішив заявити, що ця інформація недостовірна. НБУ запропонував посилити прозорість операцій з переказу коштів готівкою.

Ідеться про те, що готівкові кошти, переказані громадянами на користь ФОП/юридичних осіб, повинні бути обов’язково зараховані надавачами платіжних послуг на рахунки останніх (за номером IBAN)  у безготівковій формі.

Тобто для громадян нічого не змінюється: вони, як і раніше, можуть обирати зручний для них вид переказу та розрахунку за послуги чи товари ФОПів та інших юридичних осіб – готівкою чи безготівково.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП