Ніна ЮЖАНІНА: "Готується закон про скасування мораторію на документальні перевірки"


◦ Перевірки та відповідальність
◦ Перевірки податкові
13.10.2023

Ось і дійшли до розгляду на комітеті проєкту закону про скасування мораторію на документальні перевірки. Як виявилося, комітетом був підготовлений доопрацьований варіант, який сьогодні і розглядали.
 
На проведення планових перевірок мораторій знімається повністю, але перевірки в так званому спеціальному режимі будуть застосовуватися починаючи з 1 листопада поточного року до кінця 2024 року з такими особливостями.
 
Крім суб'єктів господарювання, які перевірялися й раніше (діяльність яких пов'язана з підакцизною продукцією, гральним бізнесом, фінансовими/платіжними послугами або які є нерезидентами з відокремленими підрозділами/постійними представництвами в Україні), до плану-графіка планових перевірок (з можливим внесенням змін щомісяця) включатимуться підприємства, які відповідатимуть одному з таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50% і більше менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;
  • рівень сплати ПДВ на 50% і більше менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі (цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25% і більше від загальних обсягів постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток не менший, ніж 50% рівня у відповідній галузі);
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більш ніж у 2 рази; 
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75% або більше суми задекларованого річного доходу, якщо такий дохід становить від 10 млн грн; 
  • заробітна плата нараховується в розмірі, меншому за середній по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

Усі рівні сплати податків по галузях публікуються на сайті ДПС протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності законом.
 
Мораторій на перевірки платників єдиного податку першої та другої груп скасовується з 1 серпня 2024 року.
 
Чи підпадатимуть платники під ці критерії, податківці визначатимуть на основі показників їх фінансово-господарської діяльності за підсумками 2021 року.
 
Окрім того, мораторій буде продовжено щодо юридичних осіб, які розташовані на окупованих територіях, територіях активних та можливих бойових дій.

Про це пізніше.



Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП