"Сьогоднішнє покоління українців повинно буде в старості довше працювати, довше залишатися більш активним і довше забезпечувати себе своєю працею". Про це заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович під час форуму "Демографічне майбутнє України: стратегія стійкості та відновлення".

"Ми розуміємо, що сьогоднішнє покоління повинно буде в старості довше працювати, довше залишатися більш активним й довше забезпечувати себе своєю працею. Тому що сьогодні кількість працюючих і пенсіонерів вже 1 до 1. Тож нам вже необхідно думати сьогодні про те, що таке громадське здоров’я, потрібно створювати максимально інклюзивне середовище, щоб зберігати нашу активність й так само дуже серйозно працювати над постійними розвитками наших людей впродовж життя. Тобто над культурою сталого розвитку", — розповіла О. Жолнович.

За її словами, щоб збільшити принаймні до 40 % зміщення заробітку пенсією для пенсіонерів, вже сьогодні потрібно ще приблизно 6 мільйонів працюючого населення, і народженням це жодним чином не забезпечити.

"У цьому контексті особливого значення набуває питання, як повернути людей з-за кордону. Йдеться не лише про наших мігрантів, які рятуються від війни, мова також про українців у багатьох поколіннях, мова також йде про тих, які вирішили виїхати набагато раніше, мова також йде про активних іноземців, яким тісно в їхніх країнах і які готові будуть обрати нашу державу для свого розвитку та свого дому", — сказала О. Жолнович.


УНН