Низькі доходи під час війни не вплинуть на обчислення пенсій


◦ Соціальне страхування
◦ Пенсійне забезпечення
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
16.08.2022

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту № 7453, під час війни доходи громадян зменшились, що в подальшому може негативно вплинути і на пенсійне забезпечення через врахування періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

З  метою вирішення зазначеного питання Верховна Рада прийняла в цілому Закон про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Закон запобігає зниженню коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану.

Так, за бажанням особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди страхового стажу під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», а також протягом трьох місяців з дня припинення або скасування воєнного стану. 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП