Нові правила й тривалість надання відпустки


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
12.11.2021

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 6171-2 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків. У пояснювальній записці зазначено, що законопроєкт, серед іншого, направлений на консолідацію національного та міжнародного законодавства у питанні надання відпусток.


Зокрема, у ньому пропонується надавати щорічну основну відпустку тривалістю не менш як 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік, з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я (наразі тривалість щорічної відпустки становить 24 календарних дні).

Відпустка за сімейними обставинами та станом здоров’я надається невідкладно та в будь-який час за зверненням працівника, у тому числі усним.
 

Персоналу, зайнятому на роботах, пов'язаних із негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів, залученому до роботи із шкідливими і важкими умовами праці та пов'язаному з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або на роботах, яка виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров'я, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, надається основна відпустка тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік, з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Працівникам лісової промисловості та лісового господарства, державних заповідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівельних і лісогосподарських підрозділів інших підприємств, а також лісництв надається основна відпустка тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік, з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я відповідно до Списку робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Воєнізованому особовому складу гірничорятувальних частин надається основна відпустка тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік, з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Особам віком до 18 років надається основна відпустка тривалістю 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік, з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Сезонним працівникам, а також тимчасовим працівникам відпустка надається пропорційно до відпрацьованого ними часу. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджується Кабінетом Міністрів України.


Пояснювальна записка

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП