Об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ: позитивні зміни


◦ Звітність
◦ Податкова звітність
07.05.2021

Пресслужба Державної податкової служби України інформує про позитивні зміни завдяки об’єднаній звітності з ПДФО та ЄСВ.

Повідомляється, що на виконання вимог законів України від 19.09.2019 р. № 115-ІХ та № 116-ІХ наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4 (із змінами) було затверджено нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок) та Порядок його заповнення. Нова форма почала діяти з 1 квітня 2021 р.

Розрахунок поєднав у собі звичні для всіх напрацювання зі звітності з єдиного внеску за формою № Д4 та форми № 1ДФ, а в окремих випадках спростив процес звітування.

Наприклад, у разі допущення помилки по застрахованій особі у звітності за формою № Д4 до закінчення граничного терміну подання страхувальнику необхідно було повністю формувати спочатку такий звіт по всіх застрахованих особах. Натомість у Розрахунку в аналогічній ситуації застосовується зрозумілий та звичний для податкових агентів порядок виправлення помилки — виведення помилкових записів/введення коректних записів. Тобто відбулася уніфікація підходів відображення інформації там, де це дозволяє специфіка даних, які обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування та Державного реєстру фізичних осіб — платників податків.

Таким чином, у разі допущення помилки по одній або декільком застрахованим особам до закінчення граничного терміну подання достатньо сформувати Розрахунок з типом «Звітний новий», заповнивши необхідні реквізити, перелік яких наведено в розділі V Порядку, та в тих додатках, де потрібно провести коригування, здійснити виключення/включення записів безпосередньо по тих застрахованих особах, по яких допущено помилку.

Після закінчення граничного терміну подання алгоритм здійснення коригування, у разі виправлення реквізитів застрахованих осіб (РНОКПП, ПІБ тощо), буде ідентичним як і для Розрахунку з типом «Звітний новий». Такий алгоритм відрізнятиметься лише у випадку необхідності коригування сумових показників — тоді застосовується звичний для платників єдиного внеску порядок із застосуванням відповідних типів нарахувань. У разі введення в Розрахунку з типом «Уточнюючий» пропущеного запису, то застосовується комбінація методів, тобто включення пропущеного запису з одночасним зазначенням необхідного типу нарахувань.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП