Обов'язки перевізників щодо надання послуг з автобусних перевезень пасажирів: розʼяснення від Держпраці


◦ Охорона праці
104

25.08.2024


До керування транспортними засобами допускаються громадяни України, які за станом здоров'я та віком медичною комісією Міністерства охорони здоров'я признані придатними до керування транспортними засобами і мають посвідчення водія відповідної категорії і талон до нього.

При підготовці пасажирського автобуса до виїзду перевізник зобов'язаний перевірити: наявність посвідчення з талоном на право перевезення пасажирів, справність гальмової системи, рульового управління, приладів освітлення і сигналізації, склоочисників, установку дзеркал, чистоту і видимість номерних знаків, а також відсутність підтікання палива, масла, води.

Допуск водія автотранспортних засобів до роботи здійснюється при наявності медичної довідки щодо придатності до керування автобусом установленого зразка та відмітки фахівця у шляховому листі щодо проходження щозмінного перед рейсового медичного огляду.

Водій автотранспортного засобу перед початком роботи періодично проходить інструктаж з безпеки дорожнього руху (автобусних перевезень) відповідно до порядку проведення інструктажів.

Водій забезпечується необхідними документами для виконання робіт з надання послуг з перевезення пасажирів та дотримання виконання покладених на нього обов’язків цією робочою інструкцією, а також санітарно-побутовими приміщеннями та відповідним обладнанням.

Він перевіряє стан автобуса перед виїздом на лінію та після повернення з рейсу; забезпечує справність обладнання автобуса відповідно до вимог стандартів, що стосується безпеки дорожнього руху й охорони довкілля; стежить за виконанням пасажирами своїх обов’язків та безпечним розміщенням багажу і ручної поклажі в автобусі; усуває технічні несправності, які виникають під час роботи на лінії та не потребують розбирання головних механізмів.


Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області
Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП