Оформлення підприємцем відпустки для догляду за дитиною


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустка для догляду за дитиною
02.06.2021

Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області роз’яснило питання щодо можливості оформлення підприємцем відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Повідомляється, що ст. 74 КЗпП визначено, що громадянам України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки.

Аналогічна норма міститься в Законі України «Про відпустки» (далі — Закон), а саме в ст. 2 цього Закону, а саме: «Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності, а також працюють у фізичної особи (далі — підприємство)». Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (частина перша ст. 18 Закону).

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів (частина третя ст. 18 Закону).

Оскільки відповідно до ст. 42 ГКУ підприємництво — це самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктом господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, то на неї не поширюються вищевикладені норми Закону, тобто жінка-підприємець не має права на отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП