Особливості оплати "лікарняного" гіг-спеціаліста резидента Дія.Сіті


◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
◦ Допомога по тимчасовій непрацездатності
55

12.08.2024


До Пенсійного фонду звернулись із запитанням: "Я – підприємець (ФОП), скориставшись пільгою, не сплачую ЄСВ у період дії воєнного стану, але як гіг-спеціаліст за сумісництвом працюю в ІТ-компанії. Чи можуть мені як суміснику оплатити лікарняний?".

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) (частина друга ст. 22 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Якщо ви як фізична особа – підприємець (ФОП), скориставшись наданим законом правом, не сплачуєте внески у період воєнного стану, то в цей період ви не є застрахованою особою і оплата листка непрацездатності не проводиться. Водночас, оскільки ви працюєте за сумісництвом в ІТ-компанії, яка нараховує та сплачує за вас страхові внески, то за таких умов ви маєте право на оплату "лікарняного" за сумісництвом як застрахована особа. 

Відповідно до частини першої ст. 23 зазначеного Закону підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності.

У наведеному випадку в разі тимчасової втрати працездатності "лікарняний" буде відображатися в кабінеті страхувальника як за основним місцем діяльності (ФОП), так і за місцем роботи за сумісництвом. 

Для оплати "лікарняного" за сумісництвом ви як фізична особа – підприємець маєте повідомити у письмовому вигляді ІТ-компанію про відсутність підстав для оплати листка непрацездатності як ФОП.


ПФУ

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП