Які нюанси працевлаштування молоді


◦ Трудовi вiдносини
◦ Трудові відносини з неповнолітніми
18.01.2024

Молодь у сучасному світі – одна з найбільш вразливих категорій активного населення. Одне з актуальних питань сьогодення – процес забезпечення молоді робочими місцями.

Після закінчення навчання (зокрема повної загальної середньої освіти, що є обов’язковою згідно зі ст. 53 Конституції України) найбільшою проблемою молоді є можливість реалізації свого права на працю.

Основним нормативним актом, що регулюють працевлаштування молоді в нашій державі, є Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП).
 

Варто звернути увагу на вік працівника, з якого допускається прийняття на роботу. Зокрема, у статті 188 КЗпП встановлено загальне правило щодо заборони прийняття на роботу осіб молодше 16 років.

За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі початкову, базову середню чи профільну середню освіту для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час після досягнення ними 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.
 

Відповідно до статті 24 КЗпП слід пам’ятати, що під час укладення трудового договору з неповнолітнім додержання письмової форми договору є обов’язковою умовою для роботодавця.

Для осіб, які не досягли 18 років, випробувальний строк під час прийняття на роботу не встановлюється. Усі неповнолітні особи приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному огляду.


Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП