Особливості працевлаштування неповнолітніх


◦ Трудовi вiдносини
◦ Трудові відносини з неповнолітніми
31.05.2021

Головне управління Держпраці у Запорізькій області надало роз’яснення з питань працевлаштування неповнолітніх працівників.

Наближається літо — час канікул! Багато школярів і студентів хочуть у цей період підзаробити, тому влаштовуються продавцями, офіціантами, барменами тощо. Проте роботодавці з особливою обережністю ставляться до прийняття на роботу неповнолітніх. Це пов’язано насамперед із тим, що для цієї категорії осіб законодавство передбачає додаткові пільги та гарантії у сфері трудових відносин. У цій консультації зупинимося на нюансах, на які необхідно звернути увагу роботодавцю, який наймає неповнолітніх працівників.


З якого віку роботодавець може приймати неповнолітніх на роботу?

Згідно зі ст. 188 Кодексу законів про працю України приймати на роботу можна осіб, які досягли 16 років. Прийняти на роботу можна і 15-річного підлітка, проте у такому разі додатково слід отримати від одного з батьків або особи, яка їх замінює, письмову згоду. Роботодавець має право приймати на роботу осіб з 14 років, але тільки за одночасного дотримання таких умов:

  • якщо неповнолітній є учнем загальноосвітньої школи, професійно-технічного або середньоспеціального навчального закладу;
  • він виконуватиме легку роботу, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання; робота виконуватиметься у вільний від навчання час;
  • отримана згода одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Законодавством не передбачена форма надання згоди одного з батьків або особи, яка їх замінює, на працевлаштування неповнолітнього. На практиці вони подають роботодавцеві заяву, у якій просять прийняти на певну посаду неповнолітнього.


Чи повинен роботодавець оплачувати попередній медогляд перед прийняттям на роботу неповнолітнього співробітника?

Так, повинен. Пояснимо чому. Усі працівники віком до 21 року повинні щорічно проходити обов’язкові медичні огляди (ст. 191 Кодексу законів про працю). Згідно зі ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному відборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Порядок проведення медичних оглядів таких працівників затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 р. № 246


Як здійснюється ведення обліку неповнолітніх співробітників на підприємстві?

Згідно зі ст. 189 Кодексу законів про працю роботодавці зобов’язані вести спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їх народження. Правила ведення такого обліку в законодавстві не встановлені. Роботодавець має право вести такий облік у довільній формі (лист Мінсоцполітики від 04.09.2013 р. № 697/021/106-13). Наприклад, це може бути окремий журнал обліку неповнолітніх співробітників.


Які існують обмеження за видами робіт?

Неповнолітніх співробітників не можна залучати (ст. 190 Кодексу законів про працю):

  • до важких робіт;
  • робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці;
  • підземних робіт;
  • робіт, пов’язаних із підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

НА ЗАМІТКУ:

Крім того, неповнолітніх співробітників не можна залучати до роботи в нічний час та у вихідні, а також до наднормових робіт (ст. 190 КЗпП).


Який порядок звільнення неповнолітньої особи за ініціативою роботодавця?

Звільнення працівників, молодших 18 років, за ініціативою роботодавця має свої особливості. Таке звільнення в принципі допускається, проте, крім дотримання загального порядку звільнення, роботодавцеві необхідно отримати згоду районної чи міської служби у справах дітей. А якщо йдеться про звільнення за підставами, зазначеними в п. 1, 2 та 6 ст. 40 Кодексу законів про працю, то звільнити неповнолітнього можна тільки у виняткових випадках і лише з подальшим працевлаштуванням. Наприклад, посада, яку обіймає неповнолітній, потрапляє під скорочення. Звільнити такого співробітника на підставі п. 1 роботодавець може з відома служби у справах дітей і лише за умови, що звільнений співробітник буде працевлаштований.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП