Особливості справляння ПДФО та ВЗ благодійним фондом


◦ Облік та оподаткування
◦ ПДФО та ВЗ
◦ Офіційні роз’яснення
16.10.2023


ДПСУ надала роз’яснення на запитання благодійного фонду, який впроваджує гуманітарні проєкти, які реалізуються у формі перерахування грошових коштів бенефіціарам (отримувачам благодійної допомоги), передачі матеріалів та обладнання місцевим громадам та установам, надання допомоги у вигляді продуктових наборів та гігієнічних наборів, надання психологічної допомоги, консультування з питань відкриття бізнесу, надання допомоги у вигляді медикаментів та медичного обладнання, відновлення втраченого чи пошкодженого в результаті збройної агресії нерухомого майна, побудова нового нерухомого майна особам, які втратили таке майно внаслідок бойових дій тощо. Допомога та послуги надаються громадянам України, в т. ч. внутрішньо переміщеним особам, підприємцям.

Відповіді з ІПК будуть цікаві й іншим благодійникам.

Благодійний фонд просив надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1. Чи повинні утримуватись податки (податок на доходи фізичних осіб та військовий збір) при виплаті грошових коштів з розрахункового рахунку благодійного фонду особам, які мають статус внутрішньо переміщених осіб і/або які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06 грудня 2022 року № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» у розумінні пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ?

2. Чи повинні утримуватись податки (податок на доходи фізичних осіб та військовий збір) при виплаті грошових коштів з розрахункового рахунку благодійного фонду особам, які не мають статусу внутрішньо переміщених осіб, але є також постраждалими внаслідок збройної агресії Російської Федерації, та якими критеріями визначають цей статус на теперішній час у розумінні пп. 170.7.2 ПКУ?

3. Чи повинні утримуватись податки (податок на доходи фізичних осіб та військовий збір) при виплаті грошових коштів в якості цільових благодійних грантів, що надаються у рамках благодійного проєкту розвитку малого підприємництва?

4. Чи виникають податкові зобов'язання у фізичної особи - підприємця, якщо кошти в якості цільових благодійних грантів перераховуються безпосередньо на рахунок фізичної особи - підприємця?

5. В разі надання благодійної допомоги у негрошовій формі у вигляді матеріальних цінностей (товарів, робіт, наданих послуг) фізичній особі, чи виникає у такої фізичної особи зобов'язання щодо подачі річної податкової декларації (звітності) із зазначенням такої суми отриманої благодійної допомоги у вигляді грошових коштів та обов'язку сплати податків?

6. Чи виникатиме у благодійного фонду обов'язок сплатити податки (податок на доходів фізичних осіб та військовий збір) у разі надання благодійної допомоги у негрошовій формі (товари, роботи, надані послуги) зазначеним у зверненні категоріям бенефіціарів?

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП