Особливості звільнення через невідповідність працівника займаній посаді


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Випробування
◦ Звільнення
19.01.2024

Під час укладення трудового договору працівнику може встановлюватись випробувальний строк з метою перевірки його відповідності роботі, яка доручається. При цьому працівник погоджується виконувати встановлені роботодавцем зобов’язання та дотримуватись внутрішнього регламенту. Керівництво, відповідно, має забезпечувати необхідні умови праці та своєчасно оплачувати роботу (ч. 1 ст. 21 КЗпП).

Відповідно до ст. 26 КЗпП умова про випробування повинна бути зазначена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Важливо зазначити, що в разі укладення трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників (ч. 2 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

За визначений період буде здійснена перевірка відповідності співробітника займаній посаді.

Відповідно до ст. 27 КЗпП строк випробування у разі прийняття на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців, у разі прийняття на роботу робітників — одного місяця. Дні, в які робітник фактично не виконував обов’язки, не зараховуються.

Протягом періоду випробування у разі невідповідності працівника своїм обов’язкам роботодавець може підписати наказ про звільнення. Звільняючи працівника за невідповідність вимогам роботи, керівник має вказати вимоги, про які йдеться. Вони, своєю чергою, мають бути зазначені в документах, які підтверджують невідповідність працівника.

У такому випадку попередити працівника необхідно за три дні, як передбачено ст. 28 КЗпП.

Невідповідність посаді не дорівнює порушенню трудової дисципліни. Роботодавець має повне право приймати рішення щодо відповідності та звільнення.

У разі встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування керівник має право звільнити працівника за п. 11 ст. 40 КЗпП.

Умовами для звільнення є:

  • рішення про невідповідність працівника посаді;
  • своєчасне письмове попередження про звільнення;
  • незакінчений строк випробування.

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП