Підвищення ПДВ та потрійний військовий збір: міністр фінансів назвав умову для повернення виплат військовим


◦ Оплата праці
◦ Військовий облік. Військова служба
05.05.2023

 Повернення виплат військовим у розмірі 30 тисяч гривень можливе лише шляхом збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4 % та військового збору втричі. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Міністр вважає, що питання повернення виплат у розмірі 30 тисяч гривень не є підтримкою армії та взагалі не про це. Тому що систему мотивації виплати військовим має визначати військове керівництво.

«Це має визначати Генштаб та Міноборони. І вони визначились, у них є відповідні накази, де чомусь ніхто не каже, що у нас, крім 30 та 100 тисяч, є ще 50 тисяч. І таку виплату отримають досить велика кількість військовослужбовців. У нас є інші системи мотивації, які всередині військового блоку», — додав С. Марченко.

Він наголосив, що з такою системою в Міністерстві фінансів погоджуються.

«...А коли йде популізм масштабів, які важко стримати. Ну, я не буду підбирати слова, кажучи, що можливо ми подумаємо і порахуємо. Неможливо це порахувати і неможливо це профінансувати. Це можливо зробити, лише внісши зміни в закон про бюджет, передбачити на рік додатково 170 млрд грн, передбачити збільшення податків, зокрема ПДВ на 4 % та військовий збір в три рази, і це можна профінансувати. Інші варіанти, як це можна профінансувати, не існує», — сказав С. Марченко.

Він пояснив, що забирати на ці потреби кошти в інших категорій, наприклад із зарплат держслужбовців, неможливо, оскільки «це не перетічні сосуди».

Зарплати держслужбовців фінансуються за кошти міжнародної допомоги.

«А от армію, я ще раз підкреслю, ми маємо фінансувати за рахунок податків власного бізнесу. Тому збільшуючи видатки на армію, треба розуміти наслідки таких кроків. Ніхто про це чомусь не думає, коли голосує. Тому моя реакція була категорична і я її не зміню», — резюмував глава Мінфіну.


Джерело: Forbes

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП