Планується реформа законодавства у сфері соціальних відпусток


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
18.01.2022

17 січня 2022 р. Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток).

У проєкті акта наведено визначення терміна «одинока мати»/«одинокий батько», якими слід користуватися в разі застосування норм законодавства про працю, та вичерпний перелік категорій осіб, які слід до них віднести:

  • одинокою матір’ю є мати дитини, у актовому записі та/або свідоцтві про народження якої відомості про чоловіка як батька внесені в установленому порядку за її вказівкою; мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком;
  • одинокий батько — батько дитини, матір якої померла, відповідно до рішення суду позбавлена батьківських прав, визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, якщо ця дитина не була усиновлена іншою жінкою.

За бажанням матері, батька дитини надаватиметься відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно.

Проєктом Закону пропонується передбачити право на відпустку для догляду за дитиною «законних представників дитини, разом з якими вона проживає» замість неоднозначного терміна «інші родичі дитини». Перелік законних представників дитини відображений у ЦКУ.

Згідно з проєктом оновленої ст. 179 КЗпП баба, дід або законний представник дитини під час подання заяви про надання відпустки повинні будуть надати:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • заяву одинокої матері/батька, в якій засвідчується невикористання нею/ним такої відпустки або документ, що засвідчує наявність у дитини статусу дитини-сироти чи дитини, що позбавлена батьківського піклування.

Законний представник дитини також має подати документ на підтвердження свого статусу.

Батьки дитини або вищезазначені особи повинні повідомити власника або уповноважений ним орган про початок та дострокове припинення такої відпустки не пізніше як за 14 календарних днів (раніше 10) до дня її початку чи дострокового припинення.

Визначається законопроєктом й право бабусі, дідуся чи законного представника дитини на відпустку для догляду за дитиною, яка є сиротою, позбавлена батьківського піклування та/або мати чи батько якої є одинокими.

Також чітко регламентовано порядок і умови надання (компенсації при звільненні) батьківської відпустки, конкретизовано та розмежовано підстави її надання, наведено визначення спірних термінів. 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП