Подання додатка 1 до декларації фізособою-підприємцем на спрощеній системі оподаткування


◦ Облік та оподаткування
◦ ЄСВ
◦ Звітність
◦ Податкова звітність
◦ Звітність з ЄСВ
22.12.2021

Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує, що фізособи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (відповідно до частини шостої ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.10.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку I-III груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку — фізособи-підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. № 578 (далі — Декларація), додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі — Додаток 1).

У розділі 9 Додатка 1 у графі 2 в рядках у розрізі окремого календарного місяця звітного періоду відображаються суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у графі 4 розраховуються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1. Значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розділу VII Декларації.

Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку I-III груп за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону про ЄСВ, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Враховуючи зазначене, фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку I-III груп, які мають основне місце роботи та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Якщо роботодавцем у звітному періоді єдиний внесок нараховувався та сплачувався в розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв'язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв'язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі фізичні особи — підприємці зобов'язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці в розмірі не менше мінімальної заробітної плати та відобразити у графі 2 розділу 9 Додатка 1.

Водночас за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розділу 9 Додатка 1 в паперовому вигляді проставляються прочерки, в електронному варіанті поля залишаються незаповненими.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП